5. december 2016

Mat ordkringleriEn anmeldelse af Lars Bukdahls anmeldelse af Josefine Klougarts ”New Forest” i Weekendavisen.

Lars Bukdahl synes at Josefine Klougarts nyeste romanudspil New Forest er kedelig. Derom er der ingen tvivl, når manden i en abnormt lang sætning bruger forskellige afarter af ordet ”kedelig” fire gange. Og sætningen med de fire gange ”kedeligt” er ikke bare lang, den er også helt umuligt kringlet at læse og forstå. Der skulle have været en korrekturlæser, til at sætte et punktum et sted i midten af sætningen, og der skulle have været en redaktør, der spurgte: hvad er en omvendt makeover? For når teksten pludselig fremstår frisk og livlig, så er det vel en helt almindelig makeover?
Om Weekendavisen blot lader Bukdahl kører sit eget show udenfor pædagogisk rækkevidde, eller om anmeldelsen er blevet trykt i en presset situation (hvilket slet ikke er utænkeligt, for Klougarts 700 siders tunge mursten, har utvivlsomt været svær for Bukdahl at komme igennem, og bagefter skulle sige noget klogt og kringlet om) vides ikke, men netop dette stykke af anmeldelsen emmer mere af hurtigt blogindlæg end kvalitetsjournalistik.
Anmeldelsen er dog ikke fuldstændig håbløs, når man først får kæmpet sig igennem de bukdahlske kringler. Bukdahl kommer med en del humoristiske pointer om bl.a. hunden M:

(kunne i det mindste ikke den have sluppet for initial-reduktionen?)

Eller om Klougarts ”zig-zag-sammenligninger”, som ifølge Bukdahl ikke passer sammen:

”Ansigtet er en lysning i skoven.” Nej og atter nej, ikke medmindre ansigtet sidder på en gorilla.

Bukdahl afrunder noget dovent med et længere citat fra bogen, der fylder endnu flere tegn end fire-gange-kedeligt sætningen. Men man må give ham, at hans pointe alligevel står klart. New Forest er ikke specielt læseværdig, og hvis Weekendavisen gav stjerner, ville Klougarts matte mursten falde i den lave ende. Anmeldelsen er til gengæld ganske læseværdig, for når man først forstår Bukdahls lidt overtænkte pointer, føler man sig lige dele underholdt og informeret hele vejen igennem. Den omvendte makeover har jeg dog stadig til gode at forstå. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar